Lipozomální vstřebávání zvyšuje účinnost nejen vitaminů
Lipozom je uměle vzniklá kulovitá struktura, jejiž stěnu tvoří lipidové dvouvrstvy a uvnitř je uzavřena vodná složka. Z hlediska technologie výroby léčiv a doplňků stravy může být takto zvýšena vstřebatelnost, prostup přes střevní stěnu a látka může být cíleně dopravena na požadované místo v organismu. Zapouzdření do lipozomu nabízí velmi účinnou metodu jak obejít zničení živiny v trávícím traktu trávícími enzymy. Toho se v současnosti využívá např. u vitaminu C
Výzkumy ukazují, že vitamin C se omezeně vstřebává ze střeva do krve a například při jednorázovém požití 1000 mg běžného vitaminu C se až 80 % tohoto množství vyloučí, aniž by byl organismus schopen ho zužitkovat. Vitamin C totiž ze střeva přechází speciálními transportními systémy a dosáhnout dostatečných hladin v krvi je někdy možno jen nitrožilním podáním vitaminu C. To není v podmínkách běžného života vždy dostupné a k aplikaci je třeba využít zdravotnického zařízení.
Oproti běžným ústy podávaným formám s pozvolným uvolňováním, lipozomální vitamin C udržuje v organismu vyšší hladinu vitaminu C pro antioxidační kapacitu, imunitní a nervový systém ad. Moderní lipozomální technologie,chrání vitamin C vrstvou přírodních fosfolipidů, které jsou vlastní buněčným membránám. Lipozomální přípravky s obsahem vitaminu C získávají své místo na trhu doplńků stravy a jejich řada se stále rozrůstá
www.best-lekarna.cz/vyhledavani.html